Fråga:
Jag äger sedan 2 år ett äldre hus (1934 renoverat 1980)med sk brutet tak. Jag har noterat att elförbrukningen är onormalt hög och konstaterat att det troligtvis beror på att vinden är mycket dåligt isolerad. Det som bekymmrar mig är att det inte verkar finnas någon luftspalt på den brantare delen på taket. Dessutom är takbrädorna ganska svarta (svartmögel?) vid takfoten på den flacka delen av taket. Efter samtal med isoleringsfirma menar de att om jag förbättrar isoleringen kommer jag antagligen få stora problem.

Mina egna funderingar är att när jag i sommar planerar att byta takpapp även bryter upp takbrädorna på den branta delen av taket och bygger in en luftspalt. Finns det något annat sätt som kan spara mig några slantar?

Svar:
Det tycker jag låter jättebra. Man måste ha en ordentlig luftspalt på vinden ñ och dessutom en ordentlig isolering där. Det är nästan det enda sättet att spara uppvärmningskostnader på ñ i alla fall det mest effektiva i relation till investeringskostnaden. Och när man ser svarta takbrädor ñ som mörknat av mögelangreppen ñ då har man verkligen bevis på att något är fullständigt galet uppe på vinden. Men som man också kan göra något åt.

Och efter det här sommarjobbet kommer elförbrukningen helt bestämt att sjunka och då går det lätt att räkna in den investering som gjorts i tak- och isoleringsmateriel.

Källa:www.viivilla.se