Den tredje mars 2008 startade Ungahem – en satsning som gör det lättare för göteborgare mellan 18 och 29 år att få lägenhet.

2008-03-03: Under mars kommer 150 ungdomslägenheter att förmedlas via Boplats Göteborg och redan från start den 3 mars, finns 60 lägenheter att söka på Boplats hemsida.

– Lägenheterna är vanliga lägenheter, mest ettor och tvåor, fördelade över hela staden, sa Carin Malmberg, projektledare för Ungahem på presskonferensen som hölls den 3 mars på på Boplats Göteborg.

Bakgrunden till Ungahem är ett beslut i kommunstyrelsen om att satsa på lägenheter för unga personer som inte studerar på någon högskola eller universitet. Mellan 2002-2006 byggdes det cirka 2 800 studentbostäder och nu vill man göra något för dem som inte studerar utan som kanske har ett jobb, men som flyttar runt mellan olika boenden eller bor kvar hemma.

För att kunna söka lägenhet via Ungahem ska man:
Vara 18-29 år
Inte studera på högskola eller universitet
Inte ha ett förstahandkontakt
Vara skriven i Göteborg
Kunna betala hyran

Alla som får en lägenhet får ett förstahandskontrakt.

Ungdomslägenheterna kommer att finnas i både nybyggda och i äldre hus.

– Cirka hälften av de 1 000 lägenheterna kommer att vara nybyggda, berättade Owe Nilsson, socialdemokratiskt kommunalråd i Göteborg.

En del av de nybyggda kommer att ligga i Poseidons kategoriboende i Doktor Forselius Backe på Guldheden. För att skapa framtidens ungdomsboende har Poseidon och Ungahem inlett ett samarbete med Chalmers arkitektutbildning. Studenter på arkitektutbildningen kommer att kunna tävla om utformningen på huset och lägenheterna.