Svenskar älskar att renovera och ett rum som ofta är föremål för detta är definitivt köket. Köket är den plats där vi spenderar mest tid – här lagar vi mat, vi äter och kanske mest centralt: vi umgås. På så sätt utgör köket många gånger också den naturliga mötesplatsen i hemmet. Drömmen om det perfekta köket är också någonting som många inredningsintresserade gärna ägnar sig åt att fundera över. För den som går i förnyelsetankar gällande sitt kök finns det köksinspiration på en mängd olika sidor likväl som det finns ett stort utbud av inredningsbloggar som fyller sida upp och sida ner med inspiration för hem och kök. För den som å andra sidan söker färdiga lösningar och således vill gå direkt från idé till produkt, är ikea.se ofta det givna valet för den gemene svensken. Detta eftersom de erbjuder en kombination av inspiration såväl som kompletta produktlösningar.

Ett exempel på en tydlig trend som vi ser just nu är definitivt kök med högblanka, vita luckor utan handtag. Det kan å ena sidan verka opraktiskt att ha luckor utan handtag, men faktum är att ett kök utan handtag inte bara är estetiskt tilltalande för många utan även underlättar städning. Ju färre kontaktytor där det kan samlas damm och smuts – desto mindre behov för städning, logiskt nog. Att ha högblanka, vita luckor utan varken handtag eller inramningar är därför inte bara trendigt utan också i allra högsta grad även praktiskt. För den som sedermera önskar inreda sitt kök med designade prylar så finns det, inte särskilt oväntat, en bred marknad även för detta. Årets julklapp år 2013 var råsaftcentrifugen, ganska otippat på ett sätt eftersom det är en relativt nischad pryl – men den befäster också vår besatthet för kök och köksinredning. Motiveringen till varför råsaftcentrifugen blev årets julklapp 2013 grundade sig nämligen just på det ökade intresset för mat och kvalitativ matlagning, som väl är förankrat till det rum där detta sker – det vill säga, köket. Årets julklapp 2014 är ännu inte utsedd, men det är inte omöjligt att även detta blir en pryl som går att placera i svenskens kök. Med tanke på det uppsving som KitchenAids, det vill säga så kallade köksassistenter, har fått så är det dock inte otroligt att denna pryl intar platsen som året julklapp år 2014. Det återstår dock att se, men en sak är säker. Kärleken och intresset för mat, matlagning, kök och köksinredning har aldrig varit större. Med de slutorden kommer köket säkerligen att fortsätta att vara ett centralt föremål för förnyelse åtminstone en tid framöver.