Mode inom kläder svänger snabbt och det som var modernt ett år kan vara helt ute nästa år. Lika snabbt svänger det inte inom badrumstrender även om det går att se hur olika inriktningar kommer och går med jämna mellanrum. Detta gäller då både lös- och fast inredning. När det kommer till badrumstrender 2017 så går det att se några tydliga punkter.
För det första har svart kommit allt starkare. Helt vita badrum dominerar fortfarande men de som vill sticka ut lite väljer den svarta färgen. Det är en färg som kommit starkare och starkare år efter år. Frågan är bara när svart är lika vanligt som vitt. Det man däremot bör tänka på är att man inte tar för stora kakelplattor då det ofta blir snyggare med mindre.
För det andra är spotlights inte bara en trend längre utan något helt självklart. Det är få som väljer klassiska lampor medan inbyggda spotlights är betydligt vanligare. Detta både i taket och i badrumsskåpet. Lika vanligt är det med dimmer.
För det tredje är det inne att bryta av kaklet med exempelvis mosaik. Det är även möjligt att ta kakel i andra färger men mosaiken är snyggare och dessutom skapar den en mer tydlig gräns mot kaklet då bitarna inte alls är lika stora eller i samma format. Att ha mosaik är relativt dyrt per kvadratmeter eftersom det tar så lång tid att sätta upp detta. Men det krävs inte heller mycket för att få till en riktigt lyxig känsla i badrummet.
För det fjärde så har bubbelbadkaret fått ett uppsving. Detta inte minst tack vare dess betydligt lägre kostnader. Däremot måste man vara medveten om att det inte bara kostar att köpa in detta avslappnade badkar. En viss kostnad kommer även när hantverkarna ska montera det. Man får visserligen göra det själv men det är en trygghet att kompetent personal gör det när både el och vatten ska kopplas rätt.
Ganska ofta hör man ordet äkta matta men vad menas med en äkta matta? Varifrån kommer äkta mattor? Vad finns det för varianter av äkta mattor?
En äkta matta är en matta från orienten och den är handknuten. Historien om äkta mattor är lång och den börjar i Persien på 1400-talet. Troligen tidigare fanns det handknutna mattor som är äldre. Men det är från Persien vi har de äldsta handknutna mattorna – det var mattor som inte skulle ligga på golvet i första hand utan det var mattor som tjänade som tapeter.
Det är ganska lätt att skilja på en persisk matta från en orientalisk matta – en persisk matta har ofta växtmönster och en orientalisk matta har geometriska mönster. Vanligaste färgerna i äkta mattor från Persien eller orienten är mattor i rött och blått med inslag av grönt och vitt. En äkta matta ska också ha naturfärgade garner som ger den extra lystern åt en äkta matta.
Historiskt sett har persiska mattor vävts och knutits av normadstammar i Iran och många byar i Iran har mattor uppkallade efter sig. Ett exempel på detta är persiska Kashan mattor som är känd över hela världen.
Även om persiska mattor har växter och orientaliska mattor har geometriska mönster så finns det varianter beroende på vilken region och i vissa fall vilken by som en matta kommer ifrån.
Många mattor har sin egen berättelse invävd i sitt mönster och vi har svårt att tolka dessa berättelser. Som barn tyckte jag om att sitta i soffan och titta på den stora persiska mattan i mormors vardagsrum och hitta på egna berättelser som stämde in i mönstret.
Mellan 1500 och 1700 talet var persiska mattor de absolut finaste mattorna som fanns att få tag på. Att transportera persiska och orientaliska mattor till Europa var både dyrt och farligt och därför var äkta mattor dyra och fanns bara i de rikaste hemmen. Efter andra världskriget började allt fler äkta mattor komma till Europa och priserna sjönk på äkta mattor. Många av de äkta mattor som kom då var dåligt knutna och är idag värdelösa.
En fin äkta matta är tung och luggen på mattan är tjock. Det ska vara näst intill omöjligt att komma så långt ned att man ser varpen eller självaste kunten. Knutarna i en handknuten matta ska vara täta och hårt åtdragna.
Det finns två typer av knutar i en äkta matta – det finns en symetrisk knut och en asymetrisk knut. I båda fallen knyter en knut ihop två varptrådar. Varv på var av knutar som packas ihop tätt utgör en äkta matta. Genom att byta garn i tråden som man knyter ihop varptrådarna med så byggs ett mönster upp. Genom sina täta knutar blir en äkta matt hållbar och i det närmaste outslitlig under en livstid.
En riktigt fin äkta matta är inte bara tjock och tät, den har ett helt unikt mönster. Att hitta de helt unika äkta mattorna är svårt eftersom de flesta äkta mattor som säljs i Europa är fabrikstillverkade. Ska du köpa en äkta matta vänd dig till en en handlare som säljer äkta mattor som Lupperts mattor för att hitta vackra äkta mattor som är en prydnad för hemmet.
Svenskar älskar att renovera och ett rum som ofta är föremål för detta är definitivt köket. Köket är den plats där vi spenderar mest tid – här lagar vi mat, vi äter och kanske mest centralt: vi umgås. På så sätt utgör köket många gånger också den naturliga mötesplatsen i hemmet. Drömmen om det perfekta köket är också någonting som många inredningsintresserade gärna ägnar sig åt att fundera över. För den som går i förnyelsetankar gällande sitt kök finns det köksinspiration på en mängd olika sidor likväl som det finns ett stort utbud av inredningsbloggar som fyller sida upp och sida ner med inspiration för hem och kök. För den som å andra sidan söker färdiga lösningar och således vill gå direkt från idé till produkt, är ikea.se ofta det givna valet för den gemene svensken. Detta eftersom de erbjuder en kombination av inspiration såväl som kompletta produktlösningar.
Ett exempel på en tydlig trend som vi ser just nu är definitivt kök med högblanka, vita luckor utan handtag. Det kan å ena sidan verka opraktiskt att ha luckor utan handtag, men faktum är att ett kök utan handtag inte bara är estetiskt tilltalande för många utan även underlättar städning. Ju färre kontaktytor där det kan samlas damm och smuts – desto mindre behov för städning, logiskt nog. Att ha högblanka, vita luckor utan varken handtag eller inramningar är därför inte bara trendigt utan också i allra högsta grad även praktiskt. För den som sedermera önskar inreda sitt kök med designade prylar så finns det, inte särskilt oväntat, en bred marknad även för detta. Årets julklapp år 2013 var råsaftcentrifugen, ganska otippat på ett sätt eftersom det är en relativt nischad pryl – men den befäster också vår besatthet för kök och köksinredning. Motiveringen till varför råsaftcentrifugen blev årets julklapp 2013 grundade sig nämligen just på det ökade intresset för mat och kvalitativ matlagning, som väl är förankrat till det rum där detta sker – det vill säga, köket. Årets julklapp 2014 är ännu inte utsedd, men det är inte omöjligt att även detta blir en pryl som går att placera i svenskens kök. Med tanke på det uppsving som KitchenAids, det vill säga så kallade köksassistenter, har fått så är det dock inte otroligt att denna pryl intar platsen som året julklapp år 2014. Det återstår dock att se, men en sak är säker. Kärleken och intresset för mat, matlagning, kök och köksinredning har aldrig varit större. Med de slutorden kommer köket säkerligen att fortsätta att vara ett centralt föremål för förnyelse åtminstone en tid framöver.
Den absolut största mattrenden just nu i Sverige är den professionella trenden. Trenden som gjort att många glada amatörer på kvällar och helger förvandlar sina hemmakök till små bistron och restauranger. Det som började med en vågad Créme Brulée med en gasbrännare har nu övergått till att några funderar på att mura sina egna stenugnar i radhusets kök.
Matlagningsprogrammen sätter standarden
De senaste åren har vi blivit översköljda av en våg av matlagningsprogram på tv. Det går minst ett matlagningsprogram varje timme på nån kanal dygnet runt. Allt från tuffa kockar som skäller ut andra stackars kockar till näst intill sensuella bakprogram. Populariteten för dessa program verkar inte plana ut utan når hela tiden nya höjder. Vi älskar matlagningsprogrammen och vi tar efter dem. Våra middagsbjudningar idag jämfört med några år sedan är natt och dag. I takt med att våra färdigheter förfinas vill vi även att våra kök skall likna dem vi ser på tv. Verktygen är kockens bästa vän. En dyr köksassistent, sub zero frys och helst en gasspis.
Redskapen som proffsen har
Våra hemmakök blir mer och mer lika de kommersiella men ofta missar vi de enklare redskapen som kan vara en riktigt bra hjälp. En ordentlig kniv eller en stabil hushållsvåg. Kniven har många insett är en sådan tidssparare som kockar alltid ser till att ha men många har missat att alla professionella kök alltid använder vågar. Bakningen blir mycket mer exakt och resultatet bättre.
Hamburgarna blir exakt lika stora och du kan dessutom alltid räkna ut hur många portioner du får ut vilket spara dig pengar till slut. Att höfta skulle vara otänkbart i ett restaurangkök. Marginalerna är för små. Vi vet också att vi slänger alldeles för mycket mat i våra hushåll.
För att nå det där resultatet som vi ser på tv behöver vi investera i de redskap som proffsen använder. Om vi dessutom kan spara lite pengar och kunna skryta med att vi dragit ned på slösande så är matvåg med tareringsfunktion det första redskapet vi borde satsa på.
Även om det är ett av de minsta rumen i ett hus är badrummet ett mycket arbetsintensivt område att renovera. Man kommer att ta itu med VVS, el, kakel, skåp och kanske några radiatorer till uppvärmningen för handdukar och golvvärme.
Det enda sättet ett badrumsprojekt blir gjort är steg för steg, en uppgift i taget. Det är ett mindre effektivt rum att renovera än andra i huset eftersom det är så hårt. Det finns mindre stordriftsfördelar och timing kan bli kritisk. Du vill inte vara med om dagar där rörmokaren lämnar och elektrikern inte dyker upp.
Och du vill inte låta veckor gå med ett badrumsprojekt som pausas för att du väntar på material. Börja inte riva ut det gamla badrummet förrän badkar, kakel, bänkskivor och allt ditt material finns till hands. Och markera allt när det anländer. Till exempel om du specialbeställt kakel från Italien så se till att öppna lådan och eventuellt upptäcka att de flesta av plattorna var trasiga. För att inte nämna att transporten var flera veckor sena och uppehöll hela projektet. Som med alla renoveringsprojekt är timing allt och timing är ofta en del av det projekt du inte kan kontrollera. Det bästa är att helt enkelt vara beredd och att arbeta med en badrumsdesigner som kan leda dig genom ombyggnadsprocessen så effektivt som möjligt.
Som sagt du bör inte vill anställa vem som helst för att renovera ditt badrum. Vill du ha en erfaren hantverkare med rätt referenser och ett gott rykte med en tilltalande portfölj av färdiga projekt och referenser som överensstämmer om att det professionella uppfylls eller överträffat förväntningarna. Denna hantverkare måste också ha rätt licensiering, våtrumsbehörighet, försäkrings och ha massor av idéer.
Rådgivningsavdelningens lantmätare ger våra medlemmar svar på frågor om exempelvis bygglov, detaljplaner, tomtgränser, servitut och lantmäteriförrättningar. Vi har fri telefonrådgivning för medlemmar vardagar
kl. 8.30-12.00. Man kan även som medlem skicka in sina frågor via brev, fax eller e-post. Den hjälp våra medlemmar erbjuds är främst hjälp till självhjälp.
Om vi bedömer att medlemmen är i behov av ett ombud har vi möjlighet att hänvisa till någon av våra ca 80 samarbetsadvokater. Våra medlemmar har rätt till ett fritt telefonsamtal upp till en timme med en samarbetsadvokat. Vi kan också hänvisa till annan specialexpertis.
Rådgivningen angående bygglov och lantmäteri omfattar bland annat följande områden:
Bygglov:
Vi ger information och svar på frågor med anknytning till plan- och bygglagen (PBL). Det kan till exempel vara frågor angående bygglov, när bygglov behövs, tolkning av varför bygglov avslagits, hur överklagande av beslut går till samt vad man kan göra när grannen vill bygga något. Vi hjälper till att informera om och tolka detaljplaner, dvs kommunens långsiktiga planering av markanvändning inom kommunen.
Lantmäteri:
Vi ger information om och svar på frågor angående bland annat fastighetsgränser, servitut samt lantmäteriförrättningar såsom avstyckning och fastighetsreglering (överföring av mark mellan fastigheter).
Fråga:
Har precis köpt ett hus (byggt -93) med golvvärme på reflektorplåtar, 22mm spånskiva och plastmatta. Vi vill nu lägga in furugolv. För att slippa förkrångling och fördyring så vill vi helst undvika att bryta upp det gamla golvet. Tanken var att lägga ett tunnare furugolv för att inte ta för mycket av värmen. Ska man skruva golvet, lägga det flytande eller går det överhuvudtaget? Ju fler vi har frågat ju fler olika svar får vi. De sk proffsen (återförsäljare, fabrikanter och hantverkare) svarar alla olika. Vore tacksam för ett svar.
Svar:
Det här vet jag inte ñ jag trodde man kunde lita på tillverkarens anvisningar. Men spontant tänker jag att skruva golvet skall man nog inte ñ det kommer ju att röra sig när värmen kommer på underifrån ñ därför vore ett flytande golv att föredra.
Källa:www.viivilla.se
Frågor:
Jag har glasat in min altan och tänker lägga bygga en trätrall ovanpå den gamla, men med mindre springor. Finns det obehadlade brädor eller måste jag använda “vanliga” tryckimpregnerade? Hur bör jag behandla golvet? Vanlig träolja avsett för trätrall eller olja avsett för trägolv? Rekommenderar du att jag lutar golvet först?
Svar:
Det är klart att det finns obehandlade brädor att köpa. När altanen blir inglasad blir den också mindre väderutsatt och îvanligaî brädor kan duga. Dessa oljas in med linolja som är bättre än färdig olja för trätrall. Denna produkt är nämligen oftast utspädd med lösningsmedel som inte tillför träet ökad hållbarhet.
Källa:www.viivilla.se
Frågor:
Jag har ett hus från -86. Och det är en sak som förbryllar mig. På garagetaket ligger ett 3-5 cm tjockt gruslager över papptaket, varför?
Skall jag låta gruset ligga kvar eller skall jag ta bort det och därmed få bättre översikt av papptaket?
Svar:
Gruset ligger där för att det skall föreställa att det är lite vackrare så än om papptaket ligger bart. Någon egentlig teknisk funktion har det inte.
Källa:www.viivilla.se
Fråga:
är spekulant på ett radhus byggt -62. ägaren säger att ett par tegelpannor spruckit de senaste åren och besiktningen visar på fuktgenomsläpp på insidan av taket (på vinden). Han rekommenderar att vi byter taket omgående! Behöver man verkligen byta pannorna också, räcker det inte att lägga ny bärläkt och takpapp samt byta ut de pannor som är defekta? Om vi behöver byta pannor vilka är att föredra tegel/betong? Taket har 27 gr lutning och boytan under är ca. 80 kvm (så det blir ca 100 kvm tak?) Vad skulle det kosta att leja ut arbetet inkl. material (både med och utan helt nya pannor)? Skulle verkligen uppskatta om ni har möjlighet att svara mig relativt snart då budgivningen snart drar igång och taket är en sak som påverkar priset.
Svar:
Att ni måste göra något åt taket är ju alldeles uppenbart! Ny takpapp och läkt förstås ñ men sedan om ni skall byta även takpannorna beror ju på i vilket skick dom är. Oftast håller dom längre än man tror.
Betong eller tegel? Vad var det tidigare ñ vad är typiskt för hustypen ñ vad har grannarna? Lertegel är det bästa teglet tycker jag. Fråga en byggfirma vad de tar för det här jobbet ñ det är omöjligt att besvara så per korrespondens.
Källa:www.viivilla.se