Den absolut största mattrenden just nu i Sverige är den professionella trenden. Trenden som gjort att många glada amatörer på kvällar och helger förvandlar sina hemmakök till små bistron och restauranger. Det som började med en vågad Créme Brulée med en gasbrännare har nu övergått till att några funderar på att mura sina egna stenugnar i radhusets kök.

Matlagningsprogrammen sätter standarden

De senaste åren har vi blivit översköljda av en våg av matlagningsprogram på tv. Det går minst ett matlagningsprogram varje timme på nån kanal dygnet runt. Allt från tuffa kockar som skäller ut andra stackars kockar till näst intill sensuella bakprogram. Populariteten för dessa program verkar inte plana ut utan når hela tiden nya höjder. Vi älskar matlagningsprogrammen och vi tar efter dem. Våra middagsbjudningar idag jämfört med några år sedan är natt och dag. I takt med att våra färdigheter förfinas vill vi även att våra kök skall likna dem vi ser på tv. Verktygen är kockens bästa vän. En dyr köksassistent, sub zero frys och helst en gasspis.

Redskapen som proffsen har

Våra hemmakök blir mer och mer lika de kommersiella men ofta missar vi de enklare redskapen som kan vara en riktigt bra hjälp. En ordentlig kniv eller en stabil hushållsvåg. Kniven har många insett är en sådan tidssparare som kockar alltid ser till att ha men många har missat att alla professionella kök alltid använder vågar. Bakningen blir mycket mer exakt och resultatet bättre.

Hamburgarna blir exakt lika stora och du kan dessutom alltid räkna ut hur många portioner du får ut vilket spara dig pengar till slut. Att höfta skulle vara otänkbart i ett restaurangkök. Marginalerna är för små. Vi vet också att vi slänger alldeles för mycket mat i våra hushåll.

För att nå det där resultatet som vi ser på tv behöver vi investera i de redskap som proffsen använder. Om vi dessutom kan spara lite pengar och kunna skryta med att vi dragit ned på slösande så är matvåg med tareringsfunktion det första redskapet vi borde satsa på.