Fråga:
VI har köpt en gård som är byggt 1910 i jugendstil, med ett tillhörande charmigt trapptorn. Takhöjden är 2.60.
Vi kommer att göra alla rummen i Jugendstil blandat med lite lantligt stil.
Vårat problem är köket. Kan inte hitta bilder från gamla sekelskiftskök från landet, eller franskt bondkök på Internet ??? VI vill absolut inte ha standardstommar i MDF med förborrade hål i rad för hyllorna.
VI vill ha det platsbyggt eller att det ritas upp & beställs från snickeri, så monterar vi det själva. Men problemet är att hitta inspiration & bildmaterial, så jag kan visa vad jag vill ha, då vi planerar med snickare ?
Kontaktat Länsmuseumet i Jönköping som säger att det är mycket ont om köksbilder från förr.
Det enda jag vet är att jag vill ha ett stort handfat i porslin el. marmor med en gardin under, där man har förvaring. ÷ppna hyllplan där man har en charmig bård på. Tallrikar som står upp emellan rundstavar & att skåp inte är lika stora, utan lite scharmigt rörigt. Kanske någon glasvitrin del i väggfast konstruktion. Tegel vid spishäll, eller bara pärlspont på samtliga väggar? Antar att man kanske inte hade råd att kakla då vid spis ?
Mycket tacksam för ideer, samt kanske länkar till bildarkiv om gammla kök ?
Svar:
Länsmuseet i Jönköping har tyvärr rätt ñ det finns inte så mycket historiska bilder från köksmiljöer. Det var inte heller den miljön man skröt med. I större eller rika hushåll var det kanske till och med ett rum där bara pigan eller kokerskan höll till. På landet eller i enklare hushåll fungerade köket eller stugan som husets hjärta med värme, ljus och mat men det var finrummet som man visade upp för gäster och det var där man eventuellt fotograferade någon familjemedlem.
Det som vi idag uppfattar som hemtrevligt och îcharmigt rörigtî i ett gammalt kök var förr enkelt och praktiskt. Den linoljefärgsmålade panelen var relativt billig och lätt att torka av, kaklet runt spisen var brandsäkert och också lätt att torka av, spiskåpa och tak blev snabbt smutsiga av sot från vedspisen och os från den omfattande matlagningen och målades ofta om med billig färg, golven skyddades från slitage med trasmattor men behövde ändå skuras ofta.
Förutom det platsbyggda skafferiet möblerades köket med lösa möbler och hyllor. Dessa egenskaper är det som ger det gamla köket sin karaktär och det kan vara en hjälp när man skall försöka att återskapa den karaktären.
Dagens kylar, frysar, köksmaskiner och skåpsinredningar är svåra att stilmässigt få ihop med ett kök från 1910-talet. Men det finns lyckade exempel. Det du är inne på med fristående möbler och hyllor istället för meterlånga, förborrade bänkinredningar är nog rätt tänkt.
Koncentrera köksmaskinerna och kyl/frys till en begränsad, stilmässigt avvikande del. I ett av de mest lyckade exemplen jag har sett placerades hela det moderna köket välplanerat i en anslutande pigkammare och det stora, lantliga köket kunde bevaras intakt med kvarvarande inredning som bakugn, vedspis, spiskåpa, utdragssoffa, slagbord, vitrinskåp m.m. Detta gamla kök blev familjens finaste och mest använda rum.
Om du vill leta efter fler historiska bilder kan du kontakta andra läns- och stadsmuseer. Inspiration kan du också få t.ex hos oss på Skansen eller andra friluftsmuseer. I byggnadsvårdslitteraturen förekommer historiska bilder på kök också sällan men där liksom i många inredningsmagasin finns många exempel på înyaî gamla kök. I boken îKök i Sverigeî finns många vackra bilder på gamla och nya kök. Hoppas att du hittar någon bra inspiration bland dessa tips.
Källa:www.viivilla.se
RSS feed for comments on this post