Fråga:
är spekulant på ett radhus byggt -62. ägaren säger att ett par tegelpannor spruckit de senaste åren och besiktningen visar på fuktgenomsläpp på insidan av taket (på vinden). Han rekommenderar att vi byter taket omgående! Behöver man verkligen byta pannorna också, räcker det inte att lägga ny bärläkt och takpapp samt byta ut de pannor som är defekta? Om vi behöver byta pannor vilka är att föredra tegel/betong? Taket har 27 gr lutning och boytan under är ca. 80 kvm (så det blir ca 100 kvm tak?) Vad skulle det kosta att leja ut arbetet inkl. material (både med och utan helt nya pannor)? Skulle verkligen uppskatta om ni har möjlighet att svara mig relativt snart då budgivningen snart drar igång och taket är en sak som påverkar priset.

Svar:
Att ni måste göra något åt taket är ju alldeles uppenbart! Ny takpapp och läkt förstås ñ men sedan om ni skall byta även takpannorna beror ju på i vilket skick dom är. Oftast håller dom längre än man tror.

Betong eller tegel? Vad var det tidigare ñ vad är typiskt för hustypen ñ vad har grannarna? Lertegel är det bästa teglet tycker jag. Fråga en byggfirma vad de tar för det här jobbet ñ det är omöjligt att besvara så per korrespondens.

Källa:www.viivilla.se